Dieta na zdrową cerę. Jak odżywić skórę twarzy?

2014-10-30 10:29

Czy dieta na cerę jest potrzebna, skoro odżywiasz cerę dobrym kremem, tonizujesz i stosujesz zabiegi pielęgnacyjne? To dopiero połowa starań o zdrową i ładną skórę. Równie ważne jak kosmetyki jest to, czym skóra jest „karmiona” od wewnątrz – czyli po prostu twoja codzienna dieta. Jakie witaminy powinny znaleźć się w diecie, aby odżywić cerę?

Twarz
Autor: Istock Photo

Spis treści

  1. Dieta na cerę bogata w witaminy
  2. Dieta na cerę: minerały i składniki odżywcze
  3. Dieta na cerę: skuteczne nawilżanie skóry
  4. Nutrikosmetyki - piękno w pigułce

miesięcznik "Zdrowie"

Skóra gładka, elastyczna i sprężysta – to cechy charakterystyczne dla młodości. Co zrobić, by jak najdłużej utrzymać ją w takiej kondycji? Pomoże ci w tym dobrze skomponowana dieta na cerę.

Dieta na cerę bogata w witaminy

Najskuteczniej starzeniu się skóry przeciwdziałają witaminy A, C i E. Przede wszystkim dlatego, że neutralizują niszczycielskie wolne rodniki. Ponadto każda z nich ma udział w odbudowie włókien kolagenu i elastyny, od których zależy jędrność i elastyczność skóry. Dodatkowo zaś witamina A redukuje proces rogowacenia naskórka, pobudzając produkcję nowych komórek. Jej źródłem są m.in. oleje, czerwone i pomarańczowe warzywa. Witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i usprawnia mikrokrążenie, działa też złuszczająco. Najwięcej jest jej w warzywach i owocach. Witamina E zaś pobudza metabolizm tkanki łącznej, chroni warstwę lipidową naskórka. Tę witaminę najłatwiej znaleźć w tłustych rybach i olejach.

Dieta na cerę: minerały i składniki odżywcze

Na kondycję skóry wpływ ma też wiele innych substancji. Niedobór witamin z grupy B, zwłaszcza biotyny, może nasilać łojotok i zaostrzyć trądzik. Brak witaminy B5 powoduje nadmierne rogowacenie naskórka, a witaminy B6 sprzyja stanom zapalnym skóry i błon śluzowych. Za słabość naczynek krwionośnych odpowiada zaś niedobór witaminy C i K, rutyny, flawonoidów. Minerały – np. cynk, żelazo, sód, potas – wchodzą w skład enzymów i innych związków, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie skóry. W diecie nie powinno więc zabraknąć produktów, które dostarczają tych składników odżywczych – zielonych warzyw, kasz, chudego mięsa, tłuszczów roślinnych.

Dieta na cerę: skuteczne nawilżanie skóry

Jeśli w organizmie nie ma ilości wody wystarczającej do tego, aby wszelkie procesy życiowe przebiegały bez zakłóceń, w pierwszej kolejności jest ona zabierana z naskórka, a następnie ze skóry właściwej. Skutki widoczne są dość szybko – skóra wysusza się, jest szorstka, traci elastyczność, słabnie też bariera hamująca odparowywanie wody z naskórka, tzw. płaszcz hydrolipidowy. Żeby do tego nie dopuścić, trzeba codziennie dostarczyć do organizmu ok. 2 litrów płynów, a latem prawie dwa razy tyle. Konieczne się także substancje uszczelniające warstwę wodno-lipidową i zatrzymujące wodę w skórze – kwasy tłuszczowe, sód, potas, wapń, magnez – których dobrym źródłem są m.in. ryby, nabiał, herbata.

Nawilżenie skóry jest szczególnie ważne w przypadku cery naczynkowej, skłonnej do zaczerwienień i pękających naczynek. Warto, by osoby ze skórą naczynkową sięgnęły po produkty zawierające witaminę K, która uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu "pajączków". Witamina K znajduje się m. in. w szpinaku, jarmużu, brokułach, brukselce.

Z kolei za uszczelnienie ścianek naczynek odpowiada witamina C, którą znajdziemy m. in. w pomarańczy, papai, brukselce, czerwonej papryce, czarnej porzeczce.

Nutrikosmetyki - piękno w pigułce

Zbilansowana dieta powinna zapewnić skórze to, co jej potrzebne, jednak nie zawsze odżywiamy się racjonalnie. W dodatku do skóry składniki odżywcze docierają w ostatniej kolejności. Kiedy więc pojawiają się problemy – wypryski, cellulit, przesuszenie – warto sięgnąć po nutrikosmetyki. Jednak te preparaty tylko wtedy spełnią swoje zadanie, gdy będą dobrze dobrane. Te dla skóry dojrzałej powinny zawierać przede wszystkim pełen zestaw antyutleniaczy, z kolei cerze suchej i zwiotczałej przyda się wsparcie fitosteroli i kwasów tłuszczowych.