Diety odchudzające

JAK SZYBKO SCHUDNĄĆ? Skuteczne diety, szybkie odchudzanie. Podpowiadamy jak szybko schudnąć

Autor: Anna Ławniczak
Jak szybko schudnąć
Fot.

Jak szybko schudnąć? Za miesiąc ślub, za 2 tygodnie musimy się zmieścić w sukienkę na imprezę albo dobrze wyglądać w bikini. Podpowiadamy, jak schudnąć. Potrzebna jest skuteczna dieta, determinacja i dyscyplina. Sprawdź, jakie diety pomogą szybko schudnąć.

Jak szybko schudnąć, żeby w ciągu dwóch tygodni przeskoczyć o rozmiar, a najlepiej dwa? Trzeba sięgnąć po drastyczne środki. Szybko schudnąć możesz stosując ostre skuteczne diety, które do najzdrowszych nie należą. Jeśli jednak maksymalnie skrócisz czas poddawania się reżimowi niskokalorycznego lub ograniczonego do jednej grupy produktów jadłospisu, możesz się uchronić przed komplikacjami. Przeczytaj nasz poradnik, co zrobić, by szybko schudnąć.

Jak szybko schudnąć: rozwiązanie ekstremalne

Jeśli nie wiesz, jak szybko schudnąć, jednym ze sposobów jest dieta bardzo niskokaloryczna czyli 1000 i mniej kilokalorii. Jeśli wybieramy ten wariant metody szybkiego chudnięcia, najlepiej sięgnąć po przygotowane przez dietetyków mieszanki - koktajle, zupy, napoje, a nawet owsianki i batony. Przy niskiej zawartości kalorii dostarczają sporo składników mineralnych i witamin, co sprawia, że są bezpieczniejsze niż dieta bardzo niskokaloryczna własnej kompozycji. Czy taka dieta pozwoli szybko schudnąć? Taki sposób żywienia szybko zmusza organizm do sięgnięcia do zapasów i prowokuje szybkie chudnięcie. Innym sposobem na szybkie odchudzanie może być dieta Cambridge lub Diety Light. Najlepiej robić to pod kierunkiem dietetyka, który odpowiednio zareaguje, jeśli ciężko nam będzie znieść drastyczną dietę.

Nie przegap

Jak szybko schudnąć: dieta Dukana

Dieta białkowa Dukana ma wielu przeciwników. Ale jednego nie można jej odmówić - w pierwszej fazie, która trwa 10-14 dni, gubimy kilogramy błyskawicznie - ci, którzy chcą szybko schudnąć, często ją wybierają. Dlatego jeśli ktoś chce szybko schudnąć, może skorzystać ze wskazówek francuskiego lekarza. Zasady diety są proste: żadnych węglowodanów. Na dwa tygodnie zapominamy o chlebie, makaronach, ziemniakach, roślinach strączkowych oraz warzywach i owocach. Zero słodyczy czy alkoholu, a nawet soków owocowych. Dieta Dukana zalecenia: jemy chude mięso - najlepiej indycze i ryby, ale można także jeść chudą cielęcinę, owoce morza i chudą wołowinę. Dozwolone są chude białe sery i jogurty naturalne, a także białko z jaj. Ciepłe posiłki jemy parowane, grillowane lub pieczone. Do tego minimum 1,5 l płynów, z przewagą wody, ale może także być gorzka herbata i kawa oraz herbaty ziołowe.

Jak szybko schudnąć: dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska też jest polecana tym, którzy chcą szybko schudnąć. Podstawą żywienia jest także chude mięso, ale tu dozwolone są niewielkie ilości warzyw i jeden owoc dziennie. Zero chleba, makaronów, słodyczy, ziemniaków. Podczas diety kopenhaskiej ważne są godziny posiłków - do ósmej śniadanie, o 14.00 obiad i najpóźniej o 18.00 kolacja. Żadnego podjadania między posiłkami, za to dużo picia - wody, niesłodzonej herbaty i kawy, herbaty ziołowe. Ponoć rekordzistom udało się w ten sposób zrzucić 15 kg w ciągu 13 dni: czyli można szybko schudnąć. Zarówno podczas diety Dukana, jak i diety kopenhaskiej dobrze jest zażywać jakiś preparat witaminowo-mineralny.

Jak szybko schudnąć: dieta kapuściana

Niezawodnym sposobem, by szybko schudnąć, jest również dieta kapuściana. Jej podstawą jest zupa kapuściana ugotowana z główki kapusty, 6 cebul, 2 zielonych papryk i 1 czerwonej lub żółtej, 6 pomidorów i pęczka selera naciowego. Do tego przyprawy. Warzywa należy rozdrobnić, podsmażyć na łyżce oleju, a potem wrzucić do garnka zalać wodą (tak, by warzywa były dokładnie przykryte) i gotować do miękkości. Zupa kapuściana jest podstawą diety, ale można także jeść lekkie posiłki z ryżu niełuskanego z warzywami ugotowanymi na parze oraz surowe warzywa plus jeden owoc dziennie (byle nie banan). W piątym i szóstym dniu diety dozwolone jest również chude mięso drobiowe i wołowe. Dieta kapuściana też sprawdza się w szybkim odchudzaniu.

Zdaniem eksperta

Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Szybka dieta = efekt jo-jo

Szybkie, a przy tym zdrowe odchudzanie nie istnieje. Każdy drastyczny reżim dietetyczny to praktycznie pewny efekt jo-jo. Tak zaprogramowała nas natura. Zbyt mało kaloryczna dieta to dla organizmu jasny sygnał, że nadeszły gorsze czasy i trzeba się bronić. Metabolizm spowalnia, aby narządy zużywały jak najmniej energii. Po powrocie do normalnego jedzenia organizm odbija sobie z nawiązką i odkłada tkankę tłuszczową, aby mieć rezerwy na kolejny okres głodu, który zgodnie z rytmem natury na pewno przyjdzie. Pewne mechanizmy funkcjonowania organizmu nie zmieniły się, mimo że tryb życia ludzi zmienił się drastycznie. Teraz mamy pełny dostęp do żywności praktycznie o każdej porze dnia i nocy. Nasi praprzodkowie naprzemiennie mieli okresy „tłuste i chude”. W spadku po nich zostały nam mechanizmy obronne, których nic nie jest w stanie zmienić. Ponadto zwykle po dietach cud wraca się do złych nawyków żywieniowych, a odżywiając się nieracjonalnie nie da się utrzymać skutków odchudzania.

Każda dieta poniżej 1200 kcal to dieta niedoborowa. Z tak małą ilością pożywienia nie da się dostarczyć odpowiednich porcji składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, których organizm potrzebuje około 60 do prawidłowego funkcjonowania. Dłuższe stosowanie diet niskokalorycznych i opierających się na niewielu lub nawet jednym składniku to gwarancja pogorszenia jakości życia. Do czynienia mamy wtedy ze spadkiem koncentracji, spowolnieniem procesów myślowych, obciążeniem serca, nerek czy wątroby, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci i pogorszeniem kondycji skóry. Skutków drastycznego chudnięcia w krótkim czasie może być dużo więcej. Często takiemu procesowi towarzyszy też obwisła skóra, która nie nadąża się wchłaniać.

Warto jeszcze zauważyć, że spektakularne wyniki odchudzania w krótkim czasie to w większości ubytek wody z organizmu, a nie tkanki tłuszczowej, która stanowi rzeczywisty problem. Podczas stosowania bardzo restrykcyjnej diety organizm zużywa całe zapasy glikogenu z mięśni i wątroby. 1 g glikogenu wiąże 3-4 g wody. Zatem wraz z glikogenem pozbywamy się sporej ilości wody.

Należy pamiętać, że waga przyrasta zwykle przez kilka lat i skutków złej diety nie da się cofnąć w miesiąc.

Polecamy:
Polecamy:

Czytaj także

Najczęściej czytane