Dieta w przypadku anemii spowodowanej rakiem nerki [Porada eksperta]

2014-10-24 9:39

Moja mama lat 82 ma nowotwór nerki z przerzutami, nie będzie poddawana żadnym zabiegom z powodu krwawienia z tej chorej nerki - zaczyna się u niej anemia. Proszę o informacje, co podawać mamie do jedzenia, aby anemia nie postępowała? Dziękuję za każdą informację.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Nawet na tym etapie choroby można zadbać o lepszy komfort życia, żyć bez bólu i nie opadać z sił. Może najlepiej byłoby skontaktować się z lekarzem opieki paliatywnej. On znając historię choroby podejmie decyzję o żywieniu pozajelitowym albo kroplówkach z żelazem, zadecyduje o środkach uśmierzających ból.

Takie dożywienie da spektakularny efekt na długi czas i poprawi samopoczucie chorej. Jeśli chodzi o dietę bogatą w żelazo, należy uwzględnić sprawność przewodu pokarmowego mamy oraz to jak trawi produkty dostarczające żelaza czyli np. czerwone mięso czy podroby. Produkty roślinne są gorszym źródłem żelaza i nie jest ono wchłaniane w wysokim procencie, ale zawsze mogą być smacznym urozmaiceniem diety i dostarczać witaminy C, tak jak szpinak, który ułatwia przyswajanie żelaza z pożywienia. Dobrym źródłem żelaza jest też kasza gryczana, jaglana, rodzynki. Warto pić świeżo wyciskane soki owocowe, oczywiście jeśli nerki są wydolne.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta