superfood

W okresie zimowo-wiosennym mamy ograniczony kontakt ze słońcem i niewielki wybór świeżych, bogatych w witaminy warzyw i owoców. Spada również nasza aktywność fizyczna, zwłaszcza gdy pracujemy na home…

dodano 17-2-2022

Superżywność (superfood) to naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, działające wyjątkowo korzystnie na organizm. To nie tylko egzotyczne nasiona chia, spirulina czy jagody goji. D…

dodano 10-8-2020

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i wykazującym korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają dużo białka i zdrowego tłuszczu, a także magnezu, ż…

dodano 19-6-2019

Nie trzeba nadwyrężać portfela i szukać nieznanych produktów, aby „super się odżywiać”. Można sięgnąć po nasze polskie produkty, które mamy tuż pod ręką. Superfoods można bowiem zbierać w polskich la…

dodano 19-1-2018

Jagody maqui to ciemne i drobne owoce pochodzące z Chile. Ich głównym składnikiem prozdrowotnym są antocyjany. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać w…

dodano 4-5-2017

Baobab jest wykorzystywany powszechnie przez rdzennych mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne owoców baobabu potwierdza nowoczes…

dodano 22-4-2017

Lucuma to narodowy owoc Peru nazywany „złotem Inków”. Od wieków był wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej jako pożywienie i środek leczniczy. Proszek z lucumy jest zdrowym za…

dodano 21-4-2017

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce. Uprawia się je głównie na pasze, ale jest też coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Ziarna sorgo wykazują d…

dodano 27-2-2017

Lista produktów spożywczych modnych w 2017 r. zawiera nowinki z rynku zdrowej żywności. Wyraźnie zarysowuje się na nim jeden trend: niszowe fascynacje przenikają do świadomości masowej, co obserwuje …

dodano 23-1-2017