Olej z pestek dyni na pasożyty i nie tylko. Zastosowanie i właściwości oleju z pestek dyni

2017-12-09 17:54

Olej z pestek dyni ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego. Z kolei w kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry. W kuchni olej z pestek dyni można dodać do lodów waniliowych czy sernika. Sprawdź, jakie działanie ma olej z pestek dyni i jak go stosować.

Olej z pestek dyni na pasożyty i nie tylko. Zastosowanie i właściwości oleju z pestek dyni
Autor: Thinkstockphotos.com Olej z pestek dyni ma wiele  właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Spis treści

  1. Olej z pestek dyni na pasożyty
  2. Olej z pestek dyni na prostatę
  3. Olej z pestek dyni - zastosowanie w kuchni
  4. Olej z pestek dyni - zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnymy - wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych. Jednak profil kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni nie jest tak korzystny, jak się powszechnie uważa. Olej z pestek dyni w 18,8 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 proc. składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 proc. kwasy wielonienasycone.

Olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole.

Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w większości składają się kwasy omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera śladowe ilości kwasów omega-3 (około 0,5 proc.). Z kolei w innych badaniach nie odnotowano udziału kwasu linolenowego (z grupy omega-3) w oleju z pestek z dyni. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest bardzo niekorzystny. Udowodniono, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju pestek z dyni, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Pestki dyni są suszone, a później mielone, mieszane ze słoną wodą i prażone. Ostatnim etapem jest wytłaczanie oleju na zimno.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju z pestek dyni na pasożyty układu pokarmowego. Zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Olej z pestek dyni na prostatę

Olej z pestek dyni jest składnikiem suplementów diety dla mężczyzn, które są polecane przy łagodnym przeroście gruczołu krokowego (we wczesnych stadiach przerostu), zaburzeniach oddawania moczu czy zaburzeniach potencji. Tego typu preparaty korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizują procesu oddawania moczu. Właściwości te zawdzięczają zawartym w oleju z dyni fitosterolom (zwłaszcza beta-sitosterolowi), które działają bardzo podobne do hormonów płciowych. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu (DHT). Zadaniem fitosteroli jest obniżenie nadmiernego stężenia DHT, co prowadzi do zmniejszenia masy gruczołu krokowego, a w konsekwencji do złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego.

Olej z pestek dyni - zastosowanie w kuchni

Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ponadto wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Wszystko przez zawartość barwników chlorofilowych, która jest w nim ponad sześć razy większa niż karotenoidowych.

Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami - można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika (w Austrii dodaje się go słynnego sernika wiedeńskiego).

Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E). Przechowywany w lodówce olej może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.

Olej z pestek dyni - zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Kolejną z jego zalet jest wspieranie kuracji antycellulitowych. Ponadto pomoże uporać się z bliznami - w tym z rozstępami. Ze względu na ciemną oraz intensywną barwę, która może przyczynić się do zabarwienia skóry, przed użyciem lepiej go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego, jasnego oleju.

Olej z pestek dyni wpływa korzystnie także na włosy. Sprawia, że są mocniejsze i bardziej lśniące, a końcówki mniej rozdwojone.

Bibliografia:

1. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, "Problemy Higieny i Epidemiologii" 2012, nr 93.

2. Walczak Z., Starzycki M., Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2013, nr 3

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!