Co jesz?

Panga: wartości odżywcze. Czy warto jeść pangę?

Autor: Marzena Masna, dietetyk
Panga: wartości odżywcze. Czy warto jeść pangę?
Fot. thinkstockphotos.com

Panga to słodkowodna ryba tropikalna, szeroko rozpowszechniona na polskim rynku - znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu. Panga nie ma charakterystycznego rybiego zapachu i smaku oraz nie posiada ości, co, oprócz niskiej ceny, przyczynia się do jej popularności. Jednak czy warto jeść pangę? Poznaj wartości odżywcze tej ryby i dowiedz się, jak wygląda hodowla pangi!

Dostępna w polskich sklepach panga pochodzi z hodowli azjatyckich, a te budzą wiele zastrzeżeń. Są prowadzone w małych akwenach o dużym zagęszczeniu ryb oraz cechują się negatywnymi warunkami sanitarnymi, przede wszystkim ze względu na brak czystej wody. Co więcej, hodowle pangi są zanieczyszczone i mają negatywny wpływ na środowisko. Stosuje się w nich antybiotyki, hormony i środki bakteriobójcze. W wykorzystywanych paszach z rybiego tłuszczu gromadzą się toksyny, a w mięsie pangi stwierdzono podwyższone stężenie metali ciężkich, np. kadmu.

Ze względu na niekorzystne warunki hodowli międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF przestrzega przed spożywaniem pangi, choć obecnie są prowadzone działania mające na celu poprawę warunków hodowli oraz ich certyfikacji.

Jako pangę określa się w celach marketingowych także inne azjatyckie ryby, m.in. suma cekinowego pochodzącego z wietnamskich hodowli oraz suma afrykańskiego.

Panga: wartości odżywcze

Panga jest rybą chudą, zarówno w wersji hodowlanej, jak i żyjącej w naturalnych środowisku. Ryba w 100 g zawiera około 100 kcal i stanowi źródło pełnowartościowego białka. Nie jest jednak cenną rybą ze względu na bardzo niską zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 - w 100 g mięsa panga hodowlana zawiera tylko 0,09 g kwasów omega-3, kilkukrotnie mniej niż ryba występująca w środowisku naturalnym - 0,46.

Panga nie wyróżnia się też wśród innych ryb zawartością witamin i składników mineralnych. Podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, zawartość większości witamin i składników mineralnych jest wyższa w rybie żyjącej w naturalnym środowisku. Składniki mineralne oraz witaminy zawarte w 100 g tej ryby tylko w kilku procentach pokrywają dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej.

Panga - wartość odżywcza w 100 g produktu

Panga - naturalne środowisko Panga hodowlana
Wartość energetyczna (kcal) 95 119
Białko (g) 16,4 15,2
Tłuszcze (g) 2,8 5,9
Tłuszcze nasycone (g) 0,7 1,3
Tłuszcze jednonienasycone (g) 0,84 2,57
Tłuszcze wielonienasycone (g) 0,87 1,12
W tym kwasy omega-3 (g) 0,46 (DHA 0,23) 0,09 (DHA 0,05 g)
Cholesterol (mg) 58 55
Potas (mg) 358 (8% zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) 302 (6% zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód (mg) 43 (3%) 98 (7%)
Wapń (mg) 14 (1%) 8 (0,8%)
Magnez (mg) 23 (6%) 19 (5%)
Fosfor (mg) 209 (30%) 204 (29%)
Selen (mg) 12,6 (23%) 8,2 (15%)
Niacyna (mg) 1,9 (12%) 2,1 (13%)
Witamina B6 (mg) 0,12 (9%) 0,15 (12%)
Witamina B12 (

µg)

2,2 (92%) 2,9 (121%)
Witamina D3+D2 (

µg)

12,5 0,2
Witamina A (

µg)

15,0 (17%) 0,0 (0%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Panga: czy warto ją jeść?

Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą polecaną do spożycia w dużych ilościach. Okazjonalne spożywanie pangi nie wpłynie negatywnie na zdrowie, ale nie przyniesie też żadnych korzyści. Dlatego lepiej wybierać inne ryby o wyższej wartości odżywczej.

Z uwagi na warunki hodowli pangi, używane hormony oraz możliwą kumulację metali ciężkich ryba jest niewskazana dla kobiet w ciąży. Zatem kobiety w ciąży powinny wybierać inne ryby np. łososia, mintaja, flądrę, solę, pstrąga, sandacza, mirunę czy karmazyna.

Panga: gdzie żyje?

Panga w naturze żyje w wodach Mekongu w południowo-wschodniej Azji. Liczebność tego gatunku w przyrodzie nie jest znana, wiadomo, że jest bardzo niska. Na rynku znajdziemy głównie pangę hodowlaną w nurtach rzek azjatyckich w specjalnych klatkach lub w stawach. Hodowle pangi powodują bardzo duże starty w środowisku, dlatego nie zaleca się kupowania tej ryby. Obecnie prowadzone są działania w celu poprawy warunków hodowli i nadania im certyfikatów.

Czytaj także

Najczęściej czytane