POZIOMKA - właściwości i wartości odżywcze

2019-06-26 10:50

Poziomka to owoc, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze wykorzystywano w medycynie ludowej. Średniowieczni zielarze odkryli, że owoce poziomki „w gorączce jedzone ochładzają człowieka”, a ich sok zwalcza zgniłą woń z ust. Był to więc uniwersalny lek, którego właściwości zdrowotne wykorzystuje się do dzisiaj. Owoce poziomki są bowiem stosowane m.in. w celu leczenia chorób dziąseł i przyzębia, a liście wykorzystywane np. jako okłady na zranioną skórę. Sprawdź właściwości lecznicze owoców i liści poziomki.

POZIOMKA - właściwości, wartości odżywcze, witaminy
Autor: Thinkstockphotos.com POZIOMKA - właściwości, wartości odżywcze, witaminy

Spis treści

  1. Poziomka - właściwości i wartości odżywcze
  2. Dzikie owoce leśne - co powinieneś wiedzieć?
  3. Poziomka - właściwości lecznicze liści
  4. Poziomka - zastosowanie w kosmetyce

Poziomka pospolita owocuje głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz dzikich gatunków, które rosną na słonecznych skrajach lasów i na polanach, wyróżniamy także poziomkę ogrodową.

Należy jednak pamiętać, że owoce i liście poziomek z domowego ogródka mają słabsze właściwości lecznicze, niż te dziko rosnące.

Poziomka - właściwości i wartości odżywcze

  • są niskokaloryczne. 100 g dostarcza ok. 40 kcal
  • podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C, w związku z tym już garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę)
  • dzięki dużej zawartości potasu usprawniają pracę układu krwionośnego W związku z tym mogą być stosowane pomocniczo m.in. w nadciśnieniu tętniczym, anemii
  • blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia. Wszystko dzięki karotenoidom - antyoksydantom, które nadają poziomkom czerwoną barwę

Poziomki to prawdziwy rarytas. Na straganach można je spotkać na pojedynczych stoiskach, a ich cena jest powalająca - za opakowanie ważące 100 g trzeba zapłacić 12-15 zł, co oznacza, że kg tych owoców kosztuje nawet 150 zł.

  • dzięki zawartości garbników (katechiny, ellagotaniny) poziomki mają właściwości ściągające, działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. W medycynie naturalnej poleca stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry, a także w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła
  • pomagają w leczeniu chorób układu moczowego (m.in. zapaleniu pęcherza, kamicy nerkowej), ponieważ mają właściwości moczopędne
  • usuwają szkodliwe produkty przemiany materii dzięki aktywności pektyn
  • rozpuszczają kamień nazębny (dzięki kwasowi salicylowemu), a także przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie surowych owoców poziomki (Fructus Fragariae), a także sporządzonych z nich przetworów, profilaktycznie jako środek witaminowo-odżywczy m.in. w miażdżycy.

Mogą je spożywać także osoby chore na cukrzycę, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG=36)

Są także polecane w dnie moczanowej oraz jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwgorączkowy.

Po suszone owoce można sięgnąć w przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego i pokarmowego, ponieważ wykazują one silne właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe.

Dzikie owoce leśne - co powinieneś wiedzieć?

To ci się przyda

Sok z poziomek - przepis

Włóż kilogram dojrzałych poziomek do garnka i zasyp 1/2 kg cukru. Ugniataj łyżką do momentu, aż puszczą sok.

Przykryj i pozostaw w zaciemnionym miejscu na 24 godziny. Następnie odcedź sok przez sitko o drobnych oczkach i przelej do słoików.

Ważne! Poziomki najlepiej przyrządzić zaraz po zebraniu, ponieważ są bardzo delikatne, w związku z tym łatwo ulegają uszkodzeniu, szybko pleśnieją i jeszcze szybciej gorzknieją.

Poziomka - właściwości lecznicze liści

Do celów leczniczych, oprócz owoców, służą także liście poziomki (Folium Fragariae), które zawierają:

  • witaminę C i garbniki, które działają ściągająco także na skórę: zamykają pory i oczyszczają cerę tłustą i cerę trądzikową
  • oligomery – to związki, które działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwrodnikowo; w związku z tym mogą przyspieszyć proces gojenia się ran czy złagodzić ból gardła
  • flawonoidy (kwercetyna, rutyna) mają właściwości moczopędne. Współczesna fitoterapia poleca je w schorzeniach nerek i pęcherza. Substancje te wspomagają proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii, rozpuszczalnych w wodzie
  • glikozydy - powstałe w procesie fotosyntezy cukry proste znajdują się w soku komórkowym w liściach poziomki. Glikozydy wzmacniają naczynka, zwiększają przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych

Ważne! Glikozydy rozpadają się pod wpływem światła, po czym przechodzą w związki bezbarwne, dlatego po zerwaniu liście poziomki należy jak najszybciej poddać suszeniu w przewiewnym, zacienionym miejscu.

Zobacz, jakie owoce są bogate w witaminę C!

    Ważne

    Poziomki mogą wywoływać reakcje alergiczne!

    Poziomki, podobnie jak truskawki, zawierają związki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. W związku z tym uczuleniowcy przed spożyciem tych słodkich owoców powinni przeprowadzić próbę uczuleniową, np. wetrzeć odrobinę soku za ucho lub w delikatną skórę przedramienia. Jeżeli nie wystąpi obrzęk czy zaczerwienienie, oznacza to, że owoce nie są alergenami.

    Poziomka - zastosowanie w kosmetyce

    Surowe, starte poziomki - wtarte w skórę - wybielają piegi, pomagają kontrolować wydzielanie sebum, a w połączeniu z jogurtem czy miodem, mogą je stosować także posiadaczki cery suchej.

    Maseczek z poziomek nie poleca się osobom z cerą naczynkową i cerą wrażliwą, ponieważ owoce zawierają kwas salicylowy, który może podrażnić skórę.