Kora i owoce KRUSZYNY POSPOLITEJ skuteczne nie tylko przy zaparciach

2014-12-03 14:58

Kruszyna pospolita wygląda dość niepozornie, ale ponieważ działa silnie pobudzająco na układ pokarmowy, zielarze bardzo cenią tę roślinę.

Kora i owoce KRUSZYNY POSPOLITEJ skuteczne nie tylko przy zaparciach
Autor: thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze kruszyny
  2. Owoce kruszyny: jak się je zbiera i przechowuje
  3. Kora kruszyny: cenny składnik leczniczy
  4. Mieszanki ziołowe z dodatkiem kruszyny pospolitej
  5. Przepis na odwar z owoców kruszyny

Kruszyna pospolita to krzew lub niewielkie drzewo (osiąga do 5 m wysokości), ma bardzo kruche gałązki i stąd jego nazwa – kruszyna. Rośnie w lasach na nizinach i w niższych partiach gór.

Właściwości lecznicze kruszyny

Kora kruszyny zawiera  awonoidy, garbniki, alkaloidy peptydowe, saponiny, sole mineralne, a owoce – cukry. Jednak ich najcenniejszym składnikiem są antrazwiązki, które pobudzając perystaltykę jelita grubego, działają łagodnie przeczyszczająco. Kora ma również właściwości żółciopędne i jest stosowana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Owoce kruszyny: jak się je zbiera i przechowuje

Kruszyna kwitnie od maja do lipca, a owoce dojrzewają wczesną jesienią. Zbiera się je jeszcze nie całkiem dojrzałe, gdy mają barwę czerwonoczarną i są jędrne. Trzeba je od razu suszyć, bo łatwo pleśnieją.

Kora kruszyny: cenny składnik leczniczy

Cenniejszym dla zielarzy surowcem jest kora. Do użycia nadaje się dopiero po przetrzymaniu jej w temperaturze 100°C przez przynajmniej 2 godziny albo po wysuszeniu jej w warunkach naturalnych i rocznym leżakowaniu.

Mieszanki ziołowe z dodatkiem kruszyny pospolitej

Kruszyna jest składnikiem licznych preparatów oddziałujących na układ pokarmowy. Jest podstawowym ziołem w mieszance przeczyszczającej Laxaflos. Wchodzi w skład preparatu przeciw otyłości Adiposina, pomocnego również w niestrawności i zaburzeniach odpływu żółci. Jest jednym z ziół w mieszance Hemoroflos przeciw hemoroidom i Metaflos, która reguluje przemianę materii.

To ci się przyda

Przepis na odwar z owoców kruszyny

1. Łyżeczkę owoców kruszyny zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

2. Odstaw na 10 minut, przecedź.

3. Pij 2–3 łyżki wieczorem jako środek łagodnie przeczyszczający.

miesięcznik "Zdrowie"