Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Niezależne laboratorium Öko-Test, weryfikuje produkty, które trafiają na sklepowe półki. Tym razem specjaliści wzięli pod lupę popularną przyprawę. Przebadano 33 produkty i wyszło na jaw, że część z nich zawiera zabronione i szkodliwe dla zdrowia pestycydy.
Dożyć 100 lat w zdrowiu to marzenie niejednego człowieka. W ciągu jednego wieku świat potrafi zmienić się nie do poznania, a ciekawość jutra sprawia, że zwyczajnie chcielibyśmy doświadczyć jak najwięcej. Jest taka wyspa, gdzie mieszka wyjątkowo wiele długowiecznych ludzi. Okazuje się, że wyjątkowo sędziwi seniorzy spożywają 5 nietypowych posiłków.
Dziennikarka i prezenterka telewizyjna mimo upływu lat ciągle olśniewa klasyczną urodą i nienaganną sylwetką. Aż trudno uwierzyć, że Grażyna Torbicka skończy w maju 65 lat. Jaki zatem dba o swój wygląd i zdrowie? Przestrzega kilku prostych zasad.
W ostatnim czasie sporo mówi się o roli postu przerywanego w kontekście utraty wagi. Dzięki wydłużaniu tzw. okna żywieniowego i ograniczeniu spożycia kalorii można dostrzec zmiany w samopoczuciu i wyglądzie. Okazuje się jednak, że panuje nowy trend, a mianowicie stosowanie diety 6:1. Specjalista wyjaśnia, dlaczego takie rozwiązanie nie jest wiarygodne.
Ryby powinny regularnie lądować na naszych talerzach z jednego prostego powodu. Stanowią one bogactwo cennych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Wzmacniają odporność oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Dietetyczka wskazała, które ryby są najzdrowsze.
Jeśli znasz receptę na długie życie słynnych stulatków z Okinawy, to historia pani Elżbiety Dombrowskiej mocno cię zadziwi. Są elementy wspólne, ale też spore różnice, choćby w podejściu do jedzenia. Polski przepis, jak dożyć 100 lat i więcej, może ci przypaść do gustu.
Nawet jeśli na rodzinnym grillu nie będzie wegetarian, te warzywa gwarantują sukces. Może nie wprowadzaj od razu rewolucji - niech będą też propozycje dla mięsożerców, ale cieszące oczy kolorowe dodatki na pewno znajdą amatorów. Będzie zdrowiej i pysznie, a to najlepszy sposób zachęty do zmiany nawyków żywieniowych.
Są jagodami, chociaż nie wyglądają i znajdziesz je wśród warzyw. Raczej dostępne w powszechnej sprzedaży, jakoś się u nas nie do końca przyjęły. "Za tłuste", "gorzkie", "mdłe", "dziwne w smaku" - to częste zarzuty, a tymczasem sporo zależy od ciebie. Zrób je jak należy, a będą pyszne i wyjdą na zdrowie. Grillujesz mięso? Tym bardziej o nich pamiętaj.
Mało kto wie o istnieniu brunatnej tkanki tłuszczowej, która efektywnie spala tłuszcz i wydziela ciepło. Okazuje się, że może być ona niezwykle pomocna w walce chorobą cywilizacyjną XXI wieku, czyli otyłością. Naukowcy z Danii i Niemiec przedstawili obiecujące wyniki badań.
W ramach trendu powrotu do natury, w sprzedaży pojawia się nawet takie ręcznie wyrabiane, oparte o babcine receptury. Polecają je znani kucharze w najpopularniejszych programach kulinarnych. Niewątpliwie zawiera cenne witaminy i działa korzystnie na jelita, ale sprzyja miażdżycy. To co - jeść czy nie?
Kawa to więcej niż napój. To sposób na lepszy nastrój o poranku i przepis na udane spotkanie towarzyskie. Z kawą możemy i lubimy eksperymentować: nowe smaki, dodatki, sezonowe warianty, zdrowsze wariacje na temat kawy. Dziś poznamy jedną ze smacznych i zdrowych alternatyw, która może niejedną osobę zaskoczyć.
Piękna pogoda na majówkę zachęciła wiele osób, by ostatecznie wydłużyć sobie weekend i wypocząć poza miastem lub w rodzinnym gronie. Jak co roku przy tej okazji nie mogło zabraknąć pysznego jedzonka. Pojawiają się pytania jak rozpalić grilla i czy aluminiowe tacki są bezpieczne, czy jednak nie. Katarzyna Bosacka w tej drugiej kwestii rozwiewa wątpliwości.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.