Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

Dożyć 100 lat w zdrowiu to marzenie niejednego człowieka. W ciągu jednego wieku świat potrafi zmienić się nie do poznania, a ciekawość jutra sprawia, że zwyczajnie chcielibyśmy doświadczyć jak najwięcej. Jest taka wyspa, gdzie mieszka wyjątkowo wiele długowiecznych ludzi. Okazuje się, że wyjątkowo sędziwi seniorzy spożywają 5 nietypowych posiłków.
Dziennikarka i prezenterka telewizyjna mimo upływu lat ciągle olśniewa klasyczną urodą i nienaganną sylwetką. Aż trudno uwierzyć, że Grażyna Torbicka skończy w maju 65 lat. Jaki zatem dba o swój wygląd i zdrowie? Przestrzega kilku prostych zasad.
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Ryby powinny regularnie lądować na naszych talerzach z jednego prostego powodu. Stanowią one bogactwo cennych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Wzmacniają odporność oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Dietetyczka wskazała, które ryby są najzdrowsze.
Kawa to więcej niż napój. To sposób na lepszy nastrój o poranku i przepis na udane spotkanie towarzyskie. Z kawą możemy i lubimy eksperymentować: nowe smaki, dodatki, sezonowe warianty, zdrowsze wariacje na temat kawy. Dziś poznamy jedną ze smacznych i zdrowych alternatyw, która może niejedną osobę zaskoczyć.
Piękna pogoda na majówkę zachęciła wiele osób, by ostatecznie wydłużyć sobie weekend i wypocząć poza miastem lub w rodzinnym gronie. Jak co roku przy tej okazji nie mogło zabraknąć pysznego jedzonka. Pojawiają się pytania jak rozpalić grilla i czy aluminiowe tacki są bezpieczne, czy jednak nie. Katarzyna Bosacka w tej drugiej kwestii rozwiewa wątpliwości.
Niedobory magnezu to dość powszechny problem. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak wiele osób zmaga się z tą dolegliwością? Wbrew pozorom to nie przez kawę „ucieka” większość magnezu. Sprawdź, jakie są najczęstsze przyczyny niedoborów magnezu.
Czarne porzeczki bez wątpienia zasługują na miano "polskiego czarnego złota". Są w czołówce najzdrowszych owoców. Bogactwo witaminy C i potasu to dopiero początek ich zalet. Mało kto wie, że z pestek czarnej porzeczki można zrobić olej, który jest źródłem szeregu korzyści dla zdrowia.
Choć te egzotyczne owoce są niewielkie, a wygląd suszonych niezbyt zachęca do sięgania po nie, to kryją w sobie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Smakują doskonale i świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, pizzy czy mięs. Warto po nie sięgać regularnie.
Beata Kozidrak już za kilka dni, 4 maja będzie obchodzić 64 urodziny. Jednak patrząc na jej sylwetkę aż trudno w to uwierzyć. Uwagę w szczególności przykuwają jej nogi. Artystka zarówno na scenie, jak i poza nią wybiera kreacje, które odsłaniają niekwestionowany atut. Znamy sekrety jej świetnego wyglądu.
Dokuczają ci dolegliwości trawienne? Zanim sięgniesz po specyfiki dostępne w aptekach, drogeriach i sklepach ze zdrową żywnością, sięgnij po naturalny probiotyk. Ten napój nie tylko wesprze jelita i żołądek, pomoże uporać się ze skutkami przejedzenia, lecz także wesprze twoją odporność.
Czytanie etykiet produktów jest dobrym nawykiem, który warto wdrożyć już dziś. Często na opakowaniach można spotkać oznaczenia „bez cukru” i „bez dodatku cukru”. Z góry zakładamy, że są to synonimy, a to błąd! Choć brzmią podobnie, mają różne znaczenia. Co w takim razie mówią te symbole? Sprawdź.

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.